Fabryka czekolady Wedla
Działalność rodziny Wedlów w Warszawie rozpoczyna się w połowie XIX wieku. Co ciekawe jako pierwsza powstaje nie cukiernia a piwiarnia. Carl Wedel otwiera lokal, w którym podaje piwo wykorzystując ogródek obok budowanej kamienicy Józefa Grodzickiego. W tej właśnie kamienicy, położonej przy Krakowskim Przedmieściu Bolesław Prus w Lalce lokuje sklep Wokulskiego, ale także mieszkanie subiekta Ignacego Rzeckiego. Lalka w odcinkach ukazywała się w Kurierze Codziennym w latach 1987 – 89. W całości została wydana w 1980 roku w Warszawie przez Gebethnera i Wolffa. Kamienica Grodzkiego nie przetrwała powstania warszawskiego. W odbudowanym po wojnie budynku znajduje się księgarnia naukowa im. Bolesława Prusa.
Pierwszą cukiernię w stolicy Carl Wedel otworzył w 1951 roku przy ulicy Miodowej, dziś nr 14, gdzie obecnie znajduje się lokal Honoratka.
Działalność Wedlów rozwijała się dynamicznie. W 1865 roku syn Carla Emil przeniósł cukiernię do kamienicy przy ulicy Szpitalnej 4/6/8. Cztery lata później właśnie w tej kamienicy uruchomił produkcję czekolady. Sklep z pijalnią czekolady przy ulicy Szpitalnej działa do dziś. W roku 1872 Karol Wedel przekazał fabrykę synowi Emilowi.
Jeszcze przed I wojną światową Emil Wedel zakupił plac przy ulicy Zamoyskiego z myślą budowy nowej, większej fabryki. Działania wojenne i kryzys gospodarczy spowodowały, że plany zostały zawieszone.
Fabrykę przy ulicy Zamoyskiego na zlecenie Jana Wedla syna Emila zbudowano w latach 1927–1931 r. Produkcja rozpoczęła się dopiero w 1936 roku. Projektantem budynku był inż. Napoleon Czerwiński. Maszyny sprowadzono z Wielkiej Brytanii i Belgii. Przy fabryce powstały również: żłobek, stołówka, łaźnia i gabinety lekarskie dla pracowników, ale też sala teatralno-widowiskowa. Na terenie zakładu działały: chór mieszany, orkiestra dęta, kółko dramatyczne.
Po II Wojnie Światowej, jak wszystkie inne prywatne zakłady fabryka Wedle została upaństwowiona. Nazwę renomowanej firmy zmieniono na „22 Lipca d. E. Wedel”. Po transformacji w 1989 roku dzieje fabryki były burzliwe. W każdym razie współcześnie przy Zamoyskiego dalej produkuje się czekolady i słynne „ptasie mleczko”, którego recepturę stworzono jeszcze w latach trzydziestych. W fabrycznym sklepie przy Zamoyskiego można kupić znane wedlowskie produkty ale też napić się gorącej czekolady.
W 2019 roku Geotest został poproszony o sporządzenie kompletu dokumentacji w związku z projektowaną przebudową budynku mieszczącego 42 silosy na ziarna kakao. Budynek ten znajduje się na tyłach fabryki pomiędzy głównym budynkiem, a jeziorem Kamionkowskim.
W ramach zlecenia wykonywaliśmy otwory badawcze i sondowania statyczne, inwentaryzowaliśmy fundamenty w wykonanych odkrywkach.
Teren, na którym prowadzono badania znajduje się, według Szczegółowej Mapy Geologicznej Polski, w skali 1:50 000, arkusz Warszawa - Wschód na tarasie nadzalewowym niższym Wisły. Taras zbudowany jest z piasków różnoziarnistych z domieszką żwirów rzecznych w spągu.
W wyniku przeprowadzonych badań stwierdziliśmy, że poniżej powierzchni terenu do głębokości od 1.4 do 3.5 metra występują grunty nasypowe. Pod nasypami zalegają średnio zagęszczone piaski drobne, średnie i grube, lokalnie żwiry o stopniach zagęszczenia ID=0.35 ÷ 0.50, a od głębokości ok.12.00 m p.p.t. zagęszczone piaski drobne o stopniu zagęszczenia ID=0.70. Lokalnie bezpośrednio pod nasypami do głębokości 5.0 m p.p.t. występowały plastyczne gliny o stopniu plastyczności IL=0.30. Pod piaskami na głębokości 11.0 ÷ 13.70 m p.p.t. zlokalizowaliśmy strop twardoplastycznych i półzwartych glin o stopniach plastyczności IL=0.00 ÷ 0.10. Wodę gruntową zmierzyliśmy na głębokości 4.90 ÷ 5.30 m p.p.t. tj. na rzędnej ok.79.90 m n.p.m.
Pierwotnie planowano budynek o IX kondygnacjach. Ostatecznie powstał budynek o sześciu poziomach. Zaprojektowano obiekt w konstrukcji monolitycznej żelbetowej o układzie nośnym szkieletowym, słupowo-płytowym, usztywnionym przez ściany trzonów komunikacyjnych oraz tarcze żelbetowe. Zaplanowano, że Istniejący budynek będzie poddany częściowej rozbiórce z wyłączeniem fundamentów, stropu żelbetowego z podciągami nad kondygnacją parteru, podciągów oraz części słupów żelbetowych, które będą stanowić część konstrukcji nośnej dla obiektu po przebudowie. Istniejące stropy żelbetowe, wskazane. Po wykonaniu prac rozbiórkowych odbyły się prace rewitalizacyjne w zakresie m in.: wzmocnienia fundamentu, wymiany ścian murowanych na żelbetowe w poziomie -1.
We wrześniu ubiegłego roku w nowopowstałym obiekcie otworzono Fabryka Muzeum Czekolady. Miejsce cieszy się powodzeniem i odwiedzane jest tłumnie przez Warszawiaków i przyjezdnych. Wśród zwiedzających nie mogło zabraknąć reprezentantów naszej firmy. Wystawa jest ciekawa, ale zapewne będzie z biegiem czasu wzbogacona. Duże wrażenie robi makieta Kamionka wykonana z czekolady. Wśród budynków znajdujemy Fabrykę Czekolady z czekolady. Z tarasu na najwyższym piętrze budynku można oglądać panoramę dzielnicy.
Projekt nowego budynku powstał w pracowni BiM Architekci, a projekt wystawy w pracowni WWAA. Budowę prowadził Hochtief.
To kolejny muzealny projekt, którego jesteśmy uczestnikami. O naszych badaniach na potrzeby muzeów pisaliśmy w aktualnościach w styczniu 2024 roku.